Oskar Zia – Från Melodifestivalen till Svensk Popikon

oscar zia

Oskar Zia har snabbt blivit ett känt namn inom den svenska musikscenen. Trots att flera av hans låtar inte nått toppositioner på den officiella singellistan, har de ändå gjort avtryck på Heatseekers Chart. Låtar som ”Det går aldrig” och ”Kyss mig i slo-mo” har båda nått topp tio på denna lista, vilket visar på hans förmåga att skapa musik som engagerar och når ut till en bred publik.

Zias karriär tog fart 2013 när han sjöng bakgrundssång i Melodifestivalen. Trots att låten ”Jalla Dansa Sawa” inte gick vidare till finalen, markerade det början på hans resa inom musikindustrin. Med en stadig tillväxt av fans och flera framgångsrika singlar, fortsätter Oskar Zia att vara en betydande figur i Sveriges musikvärld.

Biografi

Oskar Zia är en svensk sångare och låtskrivare som har etablerat sig som en av de mest lysande stjärnorna på den svenska musikscenen.

Uppväxt och tidiga år

Oskar Zia föddes den 10 oktober 1996 i Svedala, Sverige. Redan i unga år visade han talang för musik och scenkonst. Under tonåren deltog han i olika musiktävlingar där han snabbt fångade publikens uppmärksamhet. Hans första stora framträdande kom 2012 när han deltog i TV-programmet X Factor Sverige, där han slutade på åttonde plats.

Betydande personliga milstolpar

Zias karriär fick ett stort lyft 2013 då han medverkade som bakgrundssångare i Melodifestivalen för låten ”Jalla Dansa Sawa”. Året därpå, 2014, tävlade han själv i Melodifestivalen med låten ”Yes We Can”, som skrevs av Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed ”K-One” Pirouzpanah. Han gick direkt till final och slutade på åttonde plats. Hans debutalbum ”I Don’t Know How to Dance” släpptes samma år och nådde tredje plats på svenska albumlistan. Sommaren 2014 genomförde han över 30 spelningar runt om i Sverige.

Förebild för många inom HBTQ+-gemenskapen

Oskar Zia har varit öppen med sin homosexualitet och har blivit en viktig förebild för många inom HBTQ+-gemenskapen. Han använder sin plattform för att främja jämlikhet och inkludering, vilket har gjort honom till en inspirerande figur inte bara inom musiken utan även i samhället i stort. Detta engagemang har stärkt hans band med fans och cementerat hans roll som en betydande influencer och artist.

Musikkarriär

Oskar Zia har etablerat sig som en betydande artist inom den svenska musikscenen, med flera framgångsrika projekt och framträdanden.

Genombrott och Melodifestivalen

Zias stora genombrott kom 2014 när han deltog i Melodifestivalen med låten ”Yes We Can”. Låten skrevs av Fredrik Kempe, David Kreuger, och Hamed Pirouzpanah. Han gick direkt till final och slutade på åttonde plats. Samma år släppte han sitt debutalbum ”I Don’t Know How to Dance”, som nådde tredje plats på den svenska albumlistan. Under sommaren 2014 deltog han också i Diggiloo-turnén och gjorde över 30 spelningar runt om i landet.

Viktiga album och singlar

Oskar Zia har släppt flera singlar som har fått uppmärksamhet på svenska listor. Även om några låtar inte nådde den svenska singellistan, gjorde de betydande avtryck på Swedish Heatseekers Chart:

  • ”Det går aldrig” nådde nummer nio
  • ”Kyss mig i slo-mo” nådde nummer sju
  • ”Betong” nådde nummer tretton
  • ”Vill ha dig nu” nådde nummer sex
  • ”Då tror du fel” nådde nummer sexton
  • ”Autopilot” nådde nummer femton
  • ”Heartbreakmiljonär” nådde nummer fyra
  • ”Stad i ljus” nådde nummer sexton

Hans bidrag till musiken inkluderar både pop och djupare, mer introspektiva låtar, vilket har tilltalat en bred publik och stärkt hans position som artist.

Framträdanden på TV och i film

Oskar Zia har inte bara gjort avtryck inom musik, utan även visat sin mångsidighet genom flertal framträdanden på TV och i film. Här utforskas några av hans mest framträdande roller och engagemang inom dessa medier.

TV-produktioner och roller

Zia har deltagit i flera populära svenska TV-program. Hans medverkan i ”X Factor” 2012 blev en språngbräda för hans karriär. År 2013 slutade han på andra plats i ”Let’s Dance”, där hans danskunskaper imponerade på både domarna och publiken. Han har även setts i underhållningsprogram som ”Moraeus med mera” 2014 och ”Så ska det låta” 2016, vilket ytterligare stärkte hans närvaro på TV-skärmarna.

Filmengagemang

Oskar Zia har också utforskat filmens värld och medverkat i flera projekt. Dessa engagemang har gett honom möjlighet att bredda sin artistiska verktygslåda och nå ut till en ännu större publik. Han deltog till exempel i SVT:s underhållningsprogram ”Songland” 2023, där hans musikskapande stod i fokus.

Through these diverse engagements, Oskar Zia har fortsatt att visa sin talang och mångsidighet som artist.

Oskar Zias inflytande och relevans

Oskar Zia har cementerat sin position som en av Sveriges mest inflytelserika artister. Genom sitt mångsidiga musikaliska arv och samhällsengagemang fortsätter han att forma den svenska musikscenen.

Bidrag till svensk popmusik

Oskar Zia har betydligt bidragit till den svenska popmusiken. Efter sitt genombrott i Melodifestivalen 2014 med låten ”Yes We Can,” har han släppt flera singlar som gjort intryck på topplistor. Låtar som ”Kyss mig i slomo” och ”Autopilot” har visat hans förmåga att skapa medryckande popmelodier. Skivan ”I Don’t Know How to Dance” nådde dessutom tredje plats på albumlistan. Hans verk breddar genrer och berör teman som är relevanta för en bred publik, vilket stärker hans status som en dynamisk och engagerande artist.

Samhällsengagemang och påverkan

Utöver musiken är Oskar Zia aktiv i sociala frågor. Han har använt sin plattform för att upplysa om viktiga samhällsfrågor, inklusive HBTQ+-rättigheter. Som öppet homosexuell har han varit en stark förespråkare för tolerans och acceptans. Hans deltagande i program som ”Moraeus med mera” och ”Så ska det låta” har inte bara visat hans talang utan även hans engagemang för att sprida positivitet och medvetenhet i samhället. Zias arbete både inom och utanför musikscenen gör honom till en betydande figur i dagens kulturella landskap.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen